Şekerli besinlerin bize mutluluk ve haz verdiği kanıtlanmış bir gerçek. Hal böyle olunca, tatlıya dur demek oldukça zor hale geliyor. Ancak tatlı yemenin sıklığı, özellikle aktivitesiz bir yaşamda maalesef sağlık sorunlarının oluşmasına sebep oluyor.
TATLI YEMEK, TOKLUK HİSSİ VERMEZ!
Şekerli yiyecekler lezzet ve tat olarak insana haz verse de maalesef midede doyum ve tokluk sağlamazlar. Hatta tokluk hormonu leptin’e zarar verir, vücudu daha fazla açlığa sürükler.
ŞEKER, BEYİN HÜCRELERİNE ZARAR VERİR!
Fazla alınan şeker, kan ile taşınarak beyin hücrelerinde kısmi felce, hafıza sorunlarına neden olabilir.
ŞEKER, CİLDE DÜŞMAN!
Özellikle karaciğer harabiyetine yol açan fazla şeker tüketimi, ilk belirtisini ciltte gösterir. Fazla şeker tületimi ciltteki aknelerde artışa, yağlı bir görünüme neden olur.
BÖBREKLER TEHLİKEDE!
Günde alınması gereken şeker miktarının üzerinde rafine şeker alımı kanda ürik asidin seviyesinde artışa yol açar. Ürik asit böbreklerde kristaller şeklinde birikir, buna da halk arasında böbrek taşı denir. Fazla şeker, hem gut hastalığına hem de böbrek taşlarına neden olur.
AZI KARAR, ÇOĞU BÜYÜK ZARAR!
Normalde glikoz ve diğer basit şekerler bağışıklık sisteminin ve bağ dokusunun oluşumu için gerekli olup, beyin ve sinir sisteminin temel enerji kaynağıdır. Doğru miktarda tüketildiğinde, vücut için enerji kaynağıdır. Eğer fazla tüketilirse, yağ olarak depolanır. Bu da kişinin 2-3 günde bile 3-5 kg almasına yol açar.
HİÇ Mİ YEMEYELİM !?
Sağlık açısından ev yapımı tatlılar, en azından glikoz şurubu veya mısır şurubu içermediğinden daha sağlıklı görülebilir. Şeker ihtiyacı için taze veya kurutulmuş meyveler, bitter çikolata, bal, reçel veya şekersiz komposto gibi kolay bulabilen tatlara öncelik tanıyabilirsiniz. Özellikle son dönemde ‘fit tarifler’ adı altında meyve şekeri, bal ve yulaf unuyla yapılmış tariflerde de karbonhidrat ve kalori bulunduğunu unutmayın. Her şeyin fazlası zarar ilkesini aklınızdan çıkarmayın.
Sağlıkla kalın…
Diyetisyen Fulya ÖZGÜRLER