Marmara’nın güneyindeki deprem hareketliliği için uzmanlardan dikkat çekici yorumlar geldi. Prof. Dr. Osman Bektaş “Bursa-İznik hattında” gerilimin arttığını belirtirken, Dr. Ramazan Demirtaş “Geyve Gemlik Kolu yakından izlenmelidir” görüşünü dile getirdi.
Gemlik ve Mudanya merkezli gerçekleşen depremler İstanbul ve çevre şehirlerden güçlü hissedilmişti. Milyonlarca insanda yeniden tedirginlik yaratmıştı.
İZNİK-BURSA HATTINDA, GERİLMELERİ ARTIRMIŞTIR
Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş depreme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“Marmara’da KAF’nın güney kolunda, Gemlik Körfezinde artçılar devam ediyor diyen Bektaş “Birçok paralel fay var; biri kırılırsa 6,8; birkaçı kırılırsa 7,4 büyüklüğünde deprem yaşanabilir” görüşüne ilişkin “Oysa, her kırılan fay, depremle birlikte, paralelinde uzanan bir diğer paralel fayı stres açısından rahatlatır ( gerilim gölgesi, stress shadow ) ve paralel çoklu fay kırılmasını önler. Ancak, KAF’ın kuzey kolunda olduğu gibi 1999 7,6-7,2 İzmit-Düzce depremleri 24 yıl içerisinde derinden paralelindeki güney kolda, İznik-Bursa hattında, gerilmeleri artırmıştır” yorumunda bulundu.
GEYVE-GEMLİK KOLU YAKINDAN İZLENMELİ
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş depreme ilişkin “Mudanya açıklarında (Bursa) KAFZ’nun Geyve-Gemlik arasında uzanan kolun Gemlik parçası ile Zeytinbağı fayı arasında, Gemlik Körfezi’nde, normal faylanma üzerinde 04.12.2023 10:42 olan Mw=5.1 ve arkasından 3,7’ye varan artçılar sonrasında 13.12.2023, 23:04’de 3.9 deprem oldu” dedi.
4 Aralık’taki 5,1 büyüklüğündeki deprem ana şok kabul edilirse 3,9 artçı deprem olarak söylenebilir? diyen Demirtaş “Peki 5.1 ana şok mu?” sorusunu gündeme getirdi.
Demirtaş “7,0’den büyük deprem üreten sismik boşluk olan segment için 5,1’i ana şok kabul etmek doğru bir yaklaşım değildir. Bu Geyve-Gemlik kolu yakından izlenmeli” diyerek bölgeye dikkat çekti.
Japon uzmandan korkutan uyarı “Kuzey Anadolu Fay Hattında deprem bekleniyor”
Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki’den de bölge için korkutan uyarı geldi. Moriwaki “Kuzey Anadolu Fay Hattında deprem bekleniyor” dedi.
Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı Kuzey Kolu ve Yalova taraflarında İnegöl, Balıkesir, Bandırma ve Bursa’dan sonra Ege’ye kadar inen hat için deprem beklendiğini söyledi.
Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki Eskişehir Odunpazarı ilçesinde bir otelde özel bir firmanın düzenlediği “Depreme Karşı Bilinçlendirme ve Farkındalık” konulu seminere katıldı. Moriwaki, program öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı. Kuzey Anadolu Fay Hattı Kuzey Kolu ve Yalova taraflarında İnegöl, Balıkesir, Bandırma ve Bursa’dan sonra Ege’ye kadar inen hat için deprem beklendiğini aktaran Moriwaki, “Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü meydana gelen depremden sonra başka nerede olabilir diye konuşuyorduk ve Hatay’ın ihtimali vardı, onu da söyledik. İzmir’de de iki sene önce deprem oldu ama fay hattı kırılmadığı için orada da deprem olabilir. Marmara Bölgesi’nde üç bölgede iki fay hattı var; Kuzey Anadolu Fay Hattı Kuzey Kolu 1999 Gölcük İzmit Değirmendere, güney tarafından 1912’de kırılan Silivri fay noktasına kadar kuzey hattında olabilir. İkinci olarak Yalova taraflarında İnegöl, Balıkesir, Bandırma ve Bursa’dan sonra Ege’ye gidiyor. Hatta 100 ya da 150 bazen 200 senedir deprem olmayan bölgeler var, onlar için deprem bekleniyor diye söyleyebiliriz” dedi.
“Bursa’da sıra olarak deprem gelebilir”
Son günlerde Bursa’da meydana gelen depremlere değinen Moriwaki, “Bursa’da sıra olarak deprem gelebilir. Ama dolayısıyla Marmara Bölgesi’nde bir deprem olacak ve İstanbul da bu depremden etkilenecek. Aslında ben de dahil her hocanın dediği gibi Kuzey Anadolu Fay Hattı, Adalar bölgesinin güney bölgesindeki fay hattında deprem bekleniyor diye söyleyebiliriz” dedi.