Hepimiz zaman zaman, hayal kurarız ve gelecek hayatımızdaki her detay ile ilgili hesaplamalar yaparız. Her kurduğumuzun hayalin gerçekleşmesini ister, fakat sonra bunun ortaya çıkması için artı bir uğraş göstermediğimiz anlar olur ki bazı zamanlarda çok olur.
Hayal kurmanın bilimsel bir açıklaması uzun yıllar önce de kanıtlanmış. Bu bilimsel araştırma sonucu 1990 yılların sonuna doğru ilan edilmiş.
Bu araştırmalar sunucu şunu söyleyebiliriz ki, beynimizin hiçbir zaman mola vermediğini, düşünce oluşumumuzu gerektirecek bir dış uyarıcının olmadığı takdirde, dinlenme durumunda da beynin bazı noktalarının etkin olduğu gösteriliyor.
Bu tür düşüncelerin ortaya çıktığı zaman aralıklarında da etkinlerin artmasıyla birlikte, beynimizin bu bölümünde hayal kurmak ile bir ilişkisi olduğu öne sürülüyor. Ancak beynin normal düşüncelerinin oluştuğu bölüm ile hayal kurmak için çaba gösteren bölüm aynı değilmiş. Hayal kurmak bir insanın algı yeteneğini de geliştirdiği gibi birçok alanda farklı fikir sahibi olmasına yol açıyor. Bununla birlikte her ortamda fikir sahibi olma rolünü üstleniyor. Ayrıca, beynimizdeki hayal kurmak ile ilgili bolümün çalıştığı sırada mantıksal düşüncelerin ortaya çıktığı da düşünülmekte.
Hayal kurarken, aynı zamanda çoklu düşünme ve algı yeteneğimizi de geliştirerek aynı farklı konular hakkında fikir yürütebiliyoruz. Oluşan bu yönümüz bizi bir tık daha öne çıkarıyor. Hayal etmek çok kolay olsa da hayal ve gerçek arasında çok ince bir çizgi vardır. Aynı durum hayallerimizin gerçekleşmesi konusunda da yer alıyor. Bir birey hayal kurmaya başladığı anda kendini dış dünyaya karşı soyutlayıp sadece kendisine ait olan evrenin içinde bir müddet kalmaya odaklanır.
Bazı araştırmacılara göre hayal kurmanın, bu yöntemi bir nevi meditasyon yöntemi olarak görülüyor. Öyle ki birey, her ne kadar fazla kurmuş ve kuracak olduğu hayaline odaklanırsa o hayalin gerçekleşme ihtimalide oldukça artış gösteriyor. Ve hayal kurarken oturulmuş sessiz bir ortam, hafif fonda bir müzik ve naif bir ortamın da etkisi olduğu söylenmekte.
Hayal kuruyoruz evet ama bu hayaller nasıl gerçekleşecek? Hayallerimiz bizim hissettiklerimizden kendimize çıkardığımız hayal notlarıdır aslında.
Tam olarak neyde ve nasıl mutlu olacaksak kendimizi o yöne doğru çeviriyoruz. Aslında bir nevi hayatımızı kendimiz şekillendiriyoruz. Ne kadar çok kendimizi tanırsak, bu bize o kadar çok yansımakta.
Örneğin, önünüzde gerçekleşmesini istediğiniz önemli bir amacınız var, bunun için ne yapardınız?
Bir sonraki köşe yazıma kadar görüşmek üzere.