Hisardere Köyü yolu üzerinde ki zeytin tarlasında ortaya çıkan lahitin değerli mermer taştan yağıldığı, üzerinde ise yüksek derecede kabartma figürlerinin olduğu ve bu eşsiz eserin belkide bu zamana kadar çıkartılan lahitlerin en ihtişamlısı olduğu belirtiliyor. Lahit mezarın 3. yada 4. yüzyıl Roma dönemine ait olduğu tahmin edilirken daha önce 20 metre ilerisinden kral mezarı çıktığı varsayılarak bu lahitin de kraliçe mezarı olabileceği üzerinde duruluyor.
ÜST KAPAĞINDA DELİK VAR
Define avcılarının lahit kapağında 40-50 santimetre genişliğinde bir delik açtıkları ve içerisinde bulunan eğer varsa değerli eşyaları aldıkları daha sonra da bu deliği başka taşlar ile kapatmaya çalıştıkları öğrenildi. Kapağındaki kırık nedeni ile Lahit mezarın içi toprak ve su ile dolu.
Lahiti eşşiz ve değerli kılan motif ise 4 köşesinde bulunan eros figürleri. Bu figürlerin daha önce bulunan lahitlerde hiç rastlanılmadığı ve bu mezarın çok önemli birine ait olabileceği belirtiliyor. Kapağın üzerinde bulunan eros heykelleri mezara sarılıyor şeklinde yapılmış. Lahit kapağının iki yüzünde ise 5 aslan kafası bulunuyor. Lahitin kapağı ise bronz olduğu tahmin edilen metal ile açılmayacak şekilde mühürlenmiş. Lahitin gövdesinde ise erkek ve kadın figürleri en ince detaylarına kadar tasfir edilmiş.
LAHİT 7 TON AĞIRLIĞINDA
İki gündür yapılan kazı çalışmalarında mezar lahitin henüz yarı kısmı ortaya çıkarıldı. Tarihi mezarın tamamen ortaya çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Yetkililer, kazıların iki gün daha sürebileceğini belirtti.