Tarihin başkenti İznik’te Göl’den çıkanlar şaşırtmaya devam ediyor. Son olarak balıkçılar 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir parçayı gölden çıkardı.
Türkiye’nin beşinci büyük gölü İznik Gölü Soğuk kale mevkiinden gümüş balığı avına çıkan Merkez Su Ürünleri Kooperatifine bağlı balıkçılar, ağlarına sert bir cisim takıldığını fark etti. Ağları toplayan balıkçılar gördükleri manzara karşısında şok oldu. Üzeri desenli olan ve yazılar olduğu görülen tarihi eserin hangi döneme ait olduğu merak konusu oldu.
Balıkçılar tarafından bulunan üzeri desenli tarihi eseri İznik Müze Müdürü ve arkeologlar inceledi. Çıkan eserlerin gölün içinde bulunan önemli bir tarihi yapının parçaları olduğu iddia ediliyor.
İznik’te geçtiğimiz hafta gümüş balığı tutmak için göle ağlarını bırakan balıkçılar tarafından üzeri desenli ve yazılı tarihi eserler bulunmuş kıyıya çıkartılmıştı. İznik Müze Müdürü Ahmet Türkmenoğlu ve arkeologlar eseri yakından inceledi. Gölde önemli bir tarihi yapıya ait olduğu düşünülen tarihi eserlerin 2 bin yıllık olduğu ifade edildi.
Suyun içerisinde olduğu iddia edilen tarihi yapı su altı arkeologları tarafından detaylı incelenecek. Eserlerin bulunduğu alanın ise koruma altına alınacağı öğrenildi.
Gölün içerisinden ardı ardına çıkan tarihi yapı parçaları tarihçilerin daha önce gerçek Nikea’nın İznik Gölü’nün içinde olduğu iddialarını ise yeniden gündeme getirdi.
Haber/Foto: İlkay ALTAY