DEVLET HASTANESİNDEN SEPSİS SEFERBERLİĞİ

0

İznik Devlet Hastanesinde 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla, sağlık çalışanlarına yönelik “Sepsisi Tanı, Hayat Kurtar” konulu eğitim programı düzenledi.

 

Her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve yaklaşık 9 milyon kişinin ölümüne sebep olan sepsisin görülme oranı son 20 yılda yüzde 140 arttı. Her yaşta ortaya çıkabilen sepsis, özellikle gelişmekte olan ülkeler için önemli bir tehlike. Sağlık Bakanlığı sağlığın geliştirilmesi Genel Müdürlüğü 13 Eylül Dünya Sepsis gününde “Sepsisi Tanı Hayat Kurtar” sloganıyla 13-20 Eylül 2019 tarihleri arasında tüm Türkiye’de etkinlikler planladı.

 

İznik Devlet Hastanesinde bu etkinlikler çerçevesinde Cuma günü konferans salonunda hastane personelinin katılımı ile “Sepsisi Tanı, Hayatı Kurtar” konulu hizmet içi eğitim Enfensiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülçin Bölük tarafından verildi.

 

Hazırlanan etkinlik masasında Enfeksiyon ile ilgili Gülseren Çolaktopal tarafından hasta ve hasta yakınlarına farkındalık için bilgilendirme yapılarak broşür dağıtıldı. Ayrıca hastaneye afişler asılıp bilgilendirme ekranlarından da videolar paylaşıldı.

 

SEPSİS NEDİR?

 

Vücudun enfeksiyon ile savaşında rol alan bağışıklık sistemi, vücudun kendi doku ve organlarında hasara neden olunca sepsis ortaya çıkar. Bu durum organ yetmezliklerine ve sonucunda yaşam kaybına neden olabilir.

Sepsis acil bir durumdur. Ne yazık ki, sepsis nedeniyle her 3-4 saniyede bir kişi yaşamını kaybetmektedir. Birçok enfeksiyon hastalığında yaşam kaybı, sepsis nedeniyle gerçekleşir.

 

SEPSİS NEDEN OLUŞUR?

 

Enfeksiyonların birçoğu sepsise yol açabilir. Bunlar arasında zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, karın içi enfeksiyonlar, deri veya yara enfeksiyonları ya da menenjit gibi yaygın olarak görülen enfeksiyonlar vardır.  Grip, sıtma, dank humması, sarı humma ve ebola gibi enfeksiyon hastalıklarının tümü sepsis ile sonuçlanabilir.

 

Sepsise neden olan enfeksiyonların %80’inden fazlası hastane dışında kazanılır. Herkes sepsis olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler risk altındadır. Bunlar 60 yaş üzerindeki erişkinler, 1 yaş altındaki çocuklar, kronik akciğer, karaciğer, kalp hastalığı olan kişiler, şeker (diyabet) ya da AIDS hastalığı olanlar veya dalağı olmayan kişilerdir.

 

SEPSİSİN BELİRTİLERİ

Sepsis bazı belirti ve bulgularla belirlenebilir:

Sersemlik ve geveleyerek konuşma, Aşırı titreme, Kas ağrısı, Ateş, Şiddetli nefes darlığı, Gün boyu idrar yapamama, Solgun, benekli, rengi değişmiş cilt, Ölecekmiş gibi hissetme.

Leave A Reply

Your email address will not be published.