30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

0

Şüphesiz her milletin tarihinde oldukça önemli günler vardır. Türk tarihi için önemli olan günlerden bir tanesi ise 30 Ağustos Zafer Bayramı’dır. Bu tarihte, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman birlikleri Anadolu’dan göndermek amacıyla başlattığı harekât başarıyla sonuçlanmıştır. Ülkemizde her yıl, Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı 30 Ağustos 1922 tarihini hatırlamak için, 30 Ağustos milli bayram ilan edilmiştir. Zafer Bayramı’mız dış temsilciliklerimizde, Kıbrıs’ta ve Türkiye’de büyük merasimler eşliğinde kutlanmaktadır.

 

Atatürk’ün başkomutanlığı sırasında gerçekleşmesinden dolayı ”Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da bilinen Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922 tarihinde başarıyla sonuçlandı. Yunan Orduları İzmir’e kadar takip edilerek, 9 Eylül 1922’de İzmir ellerinden alındı. İşgal birlikleri ülke sınırlarını bir süre sonra terk etti ve 30 Ağustos sembolik olarak büyük zaferi simgeler hale geldi. Bu büyük gün ilk defa, 1924 yılında Dumlupınar’ın Çal Köyü’nde kutlandı. Bu kutlamanın ismi ”Başkumandan Zaferi”ydi. 1926 yılından itibaren ise ”Zafer Bayramı” olarak anılmaya başlandı.

 

Büyük Taarruz, işgalci kuvvetlerin sınır dışı edilmesi için kesin ve son hamleydi. Bu gizli harekâtın kararı, Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922 oturumunda dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk tarafından alındı. Haziran ayında kararı alınan taarruzun planlanması, gizlilik içerisinde yürütüldü. Büyük Taarruz Afyon’da, Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gecede başladı. İlk kutlama Dumlupınar’ın Çal Köyü’nde, 1924 yılında gerçekleşti. Bu törene Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk de katıldı. 1922 yılında kazanılan zafer için iki yıl beklenmesinin sebebi ise Türkiye’nin 1923 yılında uluslararası hareketliliğinin oldukça fazla olmasıydı. 1924 yılında yapılan bu törende Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım ile ”Meçhul Asker Abidesi’’nin temelini attı ve milli ruhun önemini vurguladı. Bu önemli gün, 1926 yılından sonra ”Başkumandan Zaferi” yerine ”Zafer Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı. 1 Nisan 1926’da ‘’Zafer Bayramı Kanunu’’ kabul edildi. Bu tarihten sonra her yıl hava, deniz ve kara kuvvetleri 30 Ağustos’u coşkuyla kutladı. Dönemin Savunma Bakanı Recep Peker, yayınladığı genelge ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı detaylandırdı ve neler yapılacağını detaylı bir şekilde belirtti. Ülke savunmasında hava kuvvetlerinin büyük öneme sahip olması, 30 Ağustos’un ”Tayyare Bayramı” olarak anılmasını da sağladı.

 

Zafer Bayramı, özellikle 1960’dan sonra daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde kutlandı. Aynı zamanda Türkiye’de askeri okullarının mezuniyet törenleri, bu önemli günde gerçekleşti. Diğer bir yandan astsubay ve subayların rütbe değişiklikleri de bu günde gerçekleştirildi. Günümüzde de bu önemli gün coşkuyla kutlanmaya devam etmektedir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.