Marmarabirlik Her Geçen Gün Daha da Büyüyor

0

Kongrede konuşan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ” Yaşanan birçok olumsuzluklarla 2016 yılını geride bırakmış bulunmaktayız. Üretim anlamında şubat ayında yaşanan don, çiçeklenme döneminde uzun süreli yağışlardan dolayı oluşan hasarlar, akabinde kuraklık ve hasat döneminden önce de yaşanan sinek vuruğu sebebiyle üreticimiz açısından zorlu bir yılı geride bıraktık.

Piyasalarda güvensizlik ve belirsizliğin olduğu 2016 yılı hasat dönemi öncesi Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından Marmarabirlik faaliyet bölgesinde toplamda 140 bin ton ürün olduğu açıklanmıştı. Bunun yanında ortaklarımız da kooperatiflerine 56 bin ton ürün teslim edeceklerini beyan etmişlerdi.

700 ORTAK 1 KG DAHİ ZEYTİN VERMEDİ…

İznik Kooperatifi’ne kayıtlı 5 bin 382 ortağımızdan toplam 11 bin 657 ton rekolte beyanı alınmış, sezon sonunda 6 bin 82 ton ürün alımı gerçekleştirilmiştir. Burada önemli bir konuyu sizlere aktarmak istiyorum. İznik Kooperatifi’ne rekolte beyanı veren 2 bin 120 ortak, beyanının yüzde 50’sini tamamlamamış ve daha çarpıcı olanı ise yaklaşık 700 ortak da 1 kg dahi ürün teslimatı yapmamıştır. Teslimatlarda yaşanan bu durum Marmarabirlik’ in alım planının bozulmasına sebep olmuştur.

Bütün bunlara rağmen Marmarabirlik yine ortaklarının yanında olmaya devam etmektedir. Önceki yıllardan 2 yıl üst üste ortaklarımızın kooperatife olan borçları ertelenmiş ve bunun üzerine de 2017 yılında tekrar gübre ve zirai ilaç kredisi verilmiştir. Bu da Marmarabirlik’ in mali gücünün bir göstergesidir.

373 MİLYON TL CİRO, REKOR İHRACAT

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa da Marmarabirlik’in köklü bir değişim süreci yaşadığını belirterek, “2016 yılında yaşanan büyük olumsuzluklara rağmen yılsonunda 34 bin ton toplam ürün satışı gerçekleştirilmiş ve 373 milyon TL ciro elde edilmiştir. Bunun yanında 50 ülkeye yapılan 6 bin 100 ton ihracatla Marmarabirlik’in tarihinde bir ilk yaşanmıştır. Ayrıca her geçen gün daha da büyüyen Marmarabirlik, İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı araştırmaya göre, üretimden satışta Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında 382. sırada yerini almıştır. Bu gurur ortaklarımızındır” diye konuştu.

2017’DE KAR PAYI DAĞITACAĞIZ

Asa, 2017 yılında yapılması planlanan kar payı dağıtımına ilişkin değerlendirmede de bulunarak, “. Kar payı dağıtımının, Marmarabirlik’in en geç nisan ayında yapılacak ilk Genel Kurulunda alınacak kararla gerçekleşeceğini müjdelemek isterim. Bilindiği üzere, 2006 yılında Ziraat Bankası’ndan 25 milyon TL kredi çekilerek kar payı dağıtımı yapılmıştı şimdi kendi öz kaynaklarımızla kar payı dağıtımı yapılacaktır. Kar payı dağıtımıyla birlikte kooperatifçilik ruhu geri dönecek, ortaklarımızın yıllardır beklentisi gerçekleşmiş olacaktır. Kar payının büyük ya da küçük miktarlarda olmasından ziyade kooperatifçilik ilkeleri gereğince çok önemli bir adım atılmış olacak ve dolayısıyla kar payı dağıtımının ortaklarımızın kurumlarına olan bağlığını artıracağını ve kooperatiflerine sahip çıkmalarına büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.

HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

Asa, Marmarabirlik’in 2016 yılında yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen kampanya döneminde 31 bin 500 ton ürün aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Marmarabirlik olarak ihtiyacımız olan miktarı ortaklarımızın havuzundan karşılamayı hedefliyoruz. Böylece bir taraftan Marmarabirlik’in ihtiyacı karşılanırken, diğer taraftan da ortaklarımızın havuzdaki ürünü değer kazanmış olacaktır. Kısaca Marmarabirlik üretimden hasada, hasattan havuza kadar her zaman üreticinin yanındadır ve bundan sonra da yanında olmaya devam edecektir.”

32 BİN ORTAĞIMIZLA ÇOK GÜÇLÜYÜZ

Marmarabirlik, 8 kooperatifi ve 32 bin ortağıyla güçlü bir üretici kuruluşudur. Hepimize düşen görev Marmarabirlik’e sahip çıkmaktır. Çünkü Marmarabirlik, her koşulda ortaklarının yanındadır ve bundan sonra da yanında olmaya devam edecektir.

2016 yılında ülkemizde yaşanan terör, 15 Temmuz darbe girişimi, olumsuz iklim koşulları ve piyasadaki dalgalanmalar dahil olmak üzere tüm olumsuzluklara rağmen 2017 yılının, Marmarabirlik ve ortaklarımız açısından kazançlı bir yıl olması temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum.

Leave A Reply

Your email address will not be published.