Son zamanlarda İznik gölü ile ilgili basında bir hayli fazla haber yer aldı fakat inanın bu haber tam bir skandal. Gemlik’te faaliyet gösteren Sunğipek fabrikası 19 kilometre boru hattı çekerek 1969 yılından beri İznik Gölünün suyunun yüzde 60’ını kullanıyormuş. Daha sonra ise 1985 yılında Tügsaş’ın amonyak tankları soğutması için yine İznik gölü suyunun yüzde 60’ını kullanmaya başladığı ortaya çıktı. Gölden suyu çeken fabrika, o suyu nereye bırakacak ? Yanıbaşınızda koca deniz dururken ne istiyorsunuz bizim gölümüzden? Çekin pis borularınızı artık İznik gölünden !!?
Konuyu Olay Gazetesi Köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz dile getirdi.
Yılmaz’ın yazısı şöyle;
Pazar günü bu sütunlarda Tügsaş’ın İznik Gölü’nden çektiği su nedeniyle DSİ ile yaşadığı sorunu aktardık. Yazıda; İznik Gölü’nden en çok suyu yıllık 18 milyon metreküple Tügsaş’ın çektiği, ancak bedel ödenmediği gerekçesiyle DSİ ile arasında 5 dava olduğunu anlattık.
Bunun üzerine…
Tügsaş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım aradı.
Önce…
1969 yılında Sunğipek ve Tügsaş’ın ortak kullanımı için İznik Gölü’nden 19 kilometre boru hattı çekildiğini, başlangıçta suyun yüzde 60’ını Sunğipek’in kullandığını, ancak 1985’ten itibaren Tügsaş’ın amonyak tankları soğutması için yüzde 60 su kullanmaya başladığını söyledi.
Sunğipek’in kapanması üzerine, 2002’de Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla tahsisin tamamının Tüğsaş’a verildiğini de açıkladı.
Ardından…
Tügsaş’ı 2004 yılında Özelleştirme’den aldıklarını anımsatıp şunu söyledi:
“Aslında İznik doğal bir göl olduğu için DSİ’nin yatırımı yok. O nedenle su tahsisle veriliyor. Fakat DSİ hakkı olmadığı halde ücret uyguluyor.”
Şunu vurguladı:
“En çok suyu bizim çektiğimiz izlenimi var. Oysa gölden 6 Sulama Birliği su çekiyor. Yalnızca biri yılda 30 milyon metreküp çekiyor.”
İtirazı şuna:
“DSİ, hakkı olmadığı halde satın aldığımız tarihten öncesine ait dönemler için bize ödeme çıkarmak istiyor.”
Şunu da ekledi:
“Hatta, fabrikamız grev nedeniyle 1 yıla yakın süredir üretim yapmadığı için su çekmiyoruz. O kullanmadığımız suya bile ödeme çıkarılıyor.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Davalar lehimize sonuçlanmaya başladı.”
Yıldırım’ın kafasında “şüpheler” var
Grev nedeniyle 1 yıldır çalışmamalarına karşın İznik Gölü’nden su çekmeye devam ediliyormuş gibi gösterilip DSİ’nin bedel istediğini söyleyen Tügsaş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım’a, böyle bir sorunun nereden doğduğunu sorduk.
Şunu söyledi:
“Tügsaş’ı özelleştirmeden aldığımızda, memurlara başka kurumlara geçiş hakkı tanındı. Tügsaş’dan ayrılıp DSİ’de Şube Müdürlüğü konumuna gelenler var. Oradan kaynaklanıyor olabilir.”
Bir şüphesi daha var:
“Kurumları karşı karşıya getirmek için Fetö parmağı bile olabilir.”