İznik Belediyesi, bir ilke imza atarak İznik’in fethini ilk defa resmi törenlerle kutladı.
İznik’in fethinin 684’üncü yıl dönümünde, Osmangazi’nin oğlu Orhangazi’nin 1331 yılındaki tarihi Yenişehir kapı surlarından İznik’e girişi canlandırıldı.
2 Mart 1331 yılında Osmangazi’nin oğlu Orhangazi İznik’i fethetmesinin ardından 684 yıl sonra ilk kez fetih kutlaması gerçekleşti. İznik’te Tarihi yeniden şahlandırmak adına gerçekleştirilen İznik Fetih Kutlaması Vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı. Yenişehir kapı’da fetih öncesi sala verilmesinin ardından İznik Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Fatih Marşı ile atlarla İznik’ e giriş yapıldı.
İznik’in Fetih Kutlama Kortejine Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, İlçe Kaymakamı Hüseyin Karameşe, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fırat Toprak, Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik MYO Müdürü Doç. Dr. Yahya Işık, Ak Parti İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek, Bursa Ak Parti Milletvekili Aday Adayları, Serdar Aydın, Selda Meriç, Fahrettin Keskin, Mesut Tiryaki, Kerem Kılıç, Ahmet Şanlı, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tolga Sanlı, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Hıştıroğlu ve Necati Tosun, İTSO Başkanı Mahmut Dede, İznik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Akçaalan, Bursa Büyükşehir Belediyesi İznik Koordinatörü Serkan Acar, İznik Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Havva Çandar, Belediye Meclis Üyeleri, İznik Gaziler Derneği Başkanı ve üyeleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Sivil Toplum Örgütleri ve vatandaşlar katıldı.
Kortej yürüyüşü Yenişehir kapı’dan Ayasofya Camii ( Orhan Camii) ne kadar yapıldı. İznik Belediyesi Mehteran Takımı konser verdikten sonra bir konuşma yapan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın Fetih Konuşmasında “Sevgili hemşerilerim yine aylardan 2 Mart 1331. 30 yıllık bir kuşatmadan sonra İznik Kalesi tekfuru anahtarları Orhan Bey’e teslim eder. Yenişehir kapıda okunan sala ile Yenişehir Kapı’dan İznik’e doğru gelir. Bulunduğumuz alanda atının üzerinde şu fermanı okur. ” İznik’in muhterem halkı bugünden sonra bu şehir Osmanlı Devleti’nin payitahtıdır. İsteyen bu şehirde kalabilir, isteyen gidebilir. Gidenler istedikleri eşyalarını yanlarında götürebilirler. Kalanların malları kendilerinindir. Canları ve malları bizim korumamız altındadır. Eşi ölmüş olan kadınlarımız ve kızlarımız askerlerimiz ile şeri nikah ve rızaları ile evlenebilirler. Evlenen askerler İznik’in muhafazasında kalacaklardır. Fethin nişanesi olarak Ayasofya’yı Cami’ye çevirdim. Artık bugünden itibaren Müslüman halkı cami ihtiyacını ve Cuma mescidi ihtiyacını Ayasofya’da görecektir. Adı da Orhan Camii’dir. Benim vakfımdır. Başka hiç bir ibadet hanenize kilisenize dokunulmayacaktır. Şehirde kalacak olan Hıristiyan halkı ibadetlerinde serbesttir. ” Hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum” şeklinde konuştu.
Ardından İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe yaptığı konuşmada ” 684 yıl sonra böyle kutlu mübarek bir günde, atalarımızın izinde Orhangazi’nin biraz önce sayın başkanımızın açıkladığı gibi irad ettiği bu yerden sizlere seslenmekten guru duyuyorum. İznik’in 684. Fetih yılı bütün memleketimize Bursa’mıza, İznik’imize hayırlı uğurlu olsun” dedi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Şükrü Köse İznik Fetih konuşmasında ” Bursa Büyükşehir Belediye başkanımız sayın, Recep Altepe ve şahsım adına hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyor. İznik’in fethinin 684. Yılı münasebetiyle bu kutlama törenine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bu vesile ile İznik’in fethinin 684. Yıl dönümünü kutluyor, bu şehirleri bizlere miras bırakan ve bizlere emanet eden ecdadımıza tekrar rahmet ve minnetle anıyor. Hepinize saygı ve hürmetlerimi sunuyorum” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Vekili Köse, Kaymakam Karameşe ve Belediye Başkanı Sargın, Vatandaşlara pilav ve ayran ikram etti.