Yetkililerin önleyemediği bu çirkin manzaralar, Medeniyetler başkenti İznik’in yüzünü kızartmaya devam ediyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçi sayısının arttığı tarihi surlarındaki yazı ve çizimlerin sayısı da sürekli artıyor. Öyle ki neredeyse surlarda yazılıp çizilmeyen tek bir metrekare alan kalmamış.
Yetkililerin duyarsız kaldığı tarihi surlar, bilinçsiz kişilerce yazı tahtası olarak kullanılıyor. Sprey boyayla sitemkar sözlerin yazıldığı duvarlarda, aşk sözcükleri ve şiirler de bulunuyor.
M.Ö 320 -325 yıllarda Bitinya döneminde temeli atılıp Roma, Bizans dönemlerinde inşa edilen İznik Surları günümüze kadar bir çok kez restorasyon gördü. Son olarak temizleme çalışması devam eden tarihi surların Topkapı girişi ile İstanbul kapı Çınarlı camii arasında olan kısım sprey boyalar ile çeşitli yazılar yazılarak büyük tahribata uğradı.
İznik Surları, 4970 metre uzunluğunda, çift sur sistemiyle yapılmış, 4 ana kapı ve 12 tali kapıdan oluşuyor. Bu surların dört ana kapısı; İstanbul kapısı (kuzeyde), Lefke Kapısı (doğuda), Yenişehir Kapısı (güneyde) ve Göl Kapısı (batıda, bugün yok). ‘ndan Lefke Kapının restorasyon çalışması tamamlanırken, İstanbul Kapı’nın restorasyon çalışmaları ise halen devam ediyor. İki sur arasında kalan kısımlarda ise geçtiğimiz sene belediye marifeti ile bitki ve ot temizleme çalışması yapılarak turizme açılmıştı.
İznik’te daha önce de tarihi berberkaya lahiti aynı şekilde büyük tahribata uğramış ve binlerce lira harcanarak temizleme çalışması yapılmıştı.