İznik Zeytin Kooperatifi’nin hedefi 15 bin ton zeytin almak

İznik Zeytin Kooperatifi’nde ürün alımları devam ediyor. 

0

2024/2025 ürün alım kampanyasına 21 Ekim 2024 Pazartesi günü ürün alımlarıyla başlayan İznik Zeytin Kooperatifi 08 Aralık 2024 tarihi itibariyle 10 Bin 800 ton ürün alımı gerçekleştirdi. S.S.699 Sayılı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Yakup Sevinç, 2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyası sonunda 15 bin ton ürün almayı hedeflediklerini söyledi. Sevinç, İznik Kooperatifi olarak, 29 Kasım 2024 tarihine kadar teslim edilen ürün bedellerinin yüzde 50 karşılığı olarak ortaklara toplam  241 milyon TL ödeme yapıldığını belirtti.

 

‘Kotadan en az etkilenen İznik Kooperatifi ortaklarıdır’

 

Kotanın olmadığı 2021 yılında 15 bin ton, 2022 yılında 15 bin 500 ton ve 2023 yılında 14 bin 500 ton ürün alımı gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Yakup Sevinç, “Bu sene 15 bin ton ürün alım miktarına bakıldığında İznik Kooperatifi ortaklarının, kotadan en az etkilenen olması gerekir. Özellikle İznik Bölgesi’nde geçtiğimiz yılın üç katı ürün var ve bundan kaynaklı sıkıntı yaşanıyor. Resmi kurumlarca İznik Bölgesi’nde 55-60 bin ton ürün olduğu tespit edildi. Ortaklarımız hak verecektir ki bu miktarın tek başına Kooperatif tarafından alınması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

Rekolte beyan alımları sırasında ortakların “Yaz ana taahhüde kadar” diye beyan vermelerinden kaynaklı olarak Kooperatife 29 bin tona yakın beyan geldiğini bildiren Yakup Sevinç, “Bin 500 ortağın rekolte beyanı ile kotasının aynı olduğunu görüyoruz. Buradan da anlaşılacağı üzere Kooperatiflerine düzenli olarak teslimat yapan ortaklarımızın kotadan etkilenmediği görülmektedir. Ortaklarımızın kooperatifine düzenli teslimat yapmalarının kendi menfaatlerine olduğunu belirtmek isteriz. Ayrıca rekolte beyan alımları esnasında bütün ortaklarımız, ‘Bu sene bu ürün kalkmaz. Geçtiğimiz yılın fiyatlarını koruyun, yeter’ demişti” dedi.

 

‘Piyasadaki rakamlar avans fiyat uygulamasının önemini gösteriyor’

 

Başkan Yakup Sevinç, “Piyasa koşullarında Marmarabirlik avans fiyatları ile tüccar alım fiyatları arasında farklılıklar oluştu. Marmarabirlik tarafından 83,00 TL’ye alınan 240 dane zeytinin tüccar tarafından 70,00 TL’ye alındığını, 300 dane zeytinin Marmarabirlik’te fiyatı 58,00 TL iken yine tüccarın 40 TL’ye aldığını görmekteyiz. Ortaklarımızın daha çok ürünü Marmarabirlik’e vermek istemesinin sebebi de tüccarın daha düşük fiyata ürün almasıdır. Kuraklık ve zeytinin buruşması, sürecin buralara gelmesine sebep olmuştur. Zeytin danesinin ince olmasının kuraklıktan kaynaklı bir afet olduğu unutulmamalıdır. Marmarabirlik’in açıklamış olduğu avans fiyatlarının ne kadar önem taşıdığını göstermektedir. Eğer avans fiyatlar olmasaydı tüccar bu fiyata da ürün almayacaktı. Daha önce Marmarabirlik tarafından piyasaların gözlemleneceği ve nihai fiyatın belirleneceği açıklanmıştır. Bu konuda Birlik Yönetim Kurulumuzun, her zaman olduğu gibi bu sene de ortağımızın yanında olacağından hiç şüphemiz yoktur” diye konuştu.

 

İznik Zeytin Kooperatifi Yönetim Kurulu olarak her zaman ortağının yanında olmaya çalıştıklarını vurgulayan Yakup Sevinç sözlerine şöyle devam etti; “Fakat geçtiğimiz yılın üç katı rekoltenin olduğu böyle bir yılda ürün alımlarına başladığımız günden itibaren Marmarabirlik’in haksız yere eleştirilmesi bizleri derinden üzmüştür. Aslında 60 bin ton rekoltenin üstesinden gelmenin mümkün olmadığını herkes çok iyi biliyor. Ürün alım kampanyası başladığında olmayan dane konusuna yoğunlaşılması ve fiyat beklentisi olması doğru değildi. Bugün 18-20 dane alım miktarının 326 ton, toplam alım içindeki oranı yüzde 3’dir. 21-23 dane alım miktarının 770 ton olduğu, alım içindeki oranı ise yüzde 7,2’dir. Bugüne kadar ortaklarımızın bütün dertleri ile dertlenen İznik Zeytin Kooperatifi Yönetim Kurulu olarak, ortaklarımızın sadece bu yılı değil gelecek yılları da düşünmesi gerektiğini belirtmek isterim.”

 

‘Önümüzdeki yıl zeytinyağı fabrikasını açacağız’

 

Yatırım planları hakkında da bilgi veren Başkan Sevinç, daha önce faaliyete geçen 5 bin ton kapasiteli soğuk hava deposunun kıymetinin çok iyi anlaşıldığını ve sırada zeytinyağı fabrikasının olduğunu belirterek; “Kooperatifimize zeytinyağı fabrikası kazandırılması amacıyla arsa alımı gerçekleştirilmiş, hibe kredi müracaatları yapılmıştır. Önümüzdeki yıla zeytinyağı fabrikasının hayata geçmesi planlanmaktadır. Bugüne kadar projelerle hareket eden Yönetim Kurulu olarak gelecek senelerdeki hedeflerimiz içerisinde ‘Kooperatif Market’ ve ‘Akaryakıt İstasyonu’ açılımı planlanmaktadır. Bazı kesimler, bizim hayata geçirdiğimiz projelerin takibini bile yapamazlar. Her zaman olduğu gibi bugünü değil yarınları düşünüyoruz. 2024/2025 ürün alım kampanyasının hayırlı bir şekilde sonuçlanması temennisiyle bereketli bir sezon diliyorum” açıklamalarında bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.