Oğlum bana İstanbul’da güzel bir mekan buldu. Hoşuma da gitmedi değil. Oturup bir kahve içebileceğim, rahat bir biçimde okuyabileceğim, bir ahbap bulduğumda sere serpe sohbet edebileceğim bir yer.
Sandalyeler kilim desenli.
Ünlü Küçükyalı Közlü Kahvecisi.
Gelirken dikkatimi çekti. Evler arasında Zakkum çiçekleri. Bir hayli de var.
Zakkum Çiçekleri deyince akla Dr. Ziya Özel gelmez mi? Kim bu Ziya Özel. Belki gençler hatırlamazlar. Antalya’da hekimlik yapan bir zat.
Çevrede dikkatini çekiyor, belli bir rakımda zakkum çiçekleri var. Öyle ki orada yaşayan kimi insanlar her hangi bir biçimde yaralandıklarında o yaranın üstüne zakkum yaprağı yapıştırıyorlar. Ve yara kısa bir süre içinde iyileşiyor, kapanıyor.
Bu olay Ziya Özel’in dikkatini çekiyor.
Bu bitkide ki yara sağaltma özelliği üstüne çalışmalar yapıyor. Ve sonuçta bir ekstre elde ediyor. Bu ekstreyi kanser hastaları üstünde deniyor, başarılı da oluyor.
Aman Allah’ım o sıralar bir hır gür, bir tartışma. Televizyonlarda açık oturumlarda ele alınıyor. O bir Farmakolog mu diye.
Dr. Ziya Özel ilacını bir türlü kabul ettiremiyor.
Amerika’ya gidiyor. Ve ilaç kabul ediliyor. Kullanıyor. İşin en ilginç yanlarından biri ve belki de en acı yönlerinden biri Turgut Özal’ın kardeşi Korkut Özal’ın beyin kanseri olduğu bir sırada bu ilaç Amerika’dan getirilip tedavi sırasında kullanılıyor.
Akla ziyan bir olay, çekememezlik, kıskançlık.
Crasten Barnard Güney Amerika’da ilk kez kalp transplantasyonu gerçekleştiriyor. Bu öyle kolay bir iş değil. Doku uyuşmazlığından tutunda birçok şeyi içinde barındıran bir olay. Büyük yankı uyandırıyor. Bütün dünya ondan söz ediyor. Genç bir insan bir anda büyük bir ün sahibi oluyor.
Bu nakil işi kısa bir süre sonra Dr. Siyami Ersek tarafından Türkiye’de yapılıyor. Ve başarılı oluyor. Siyami Ersek Hastanesi yalnızca kalp ve damar hastalıkları üstüne ihtisas hastanesi.
Öyle böyle Dr. Siyami Ersek’in heykelini dikelim falan öyle kalıyor. Adam ölüyor. Yalnızca ismi hastaneye veriliyor.
İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri takdir edilme ihtiyacıdır.
Aklıma bir hikaye geldi. Anlatayım. Teşbihte hata olmaz.
Cehennem. Kazanlar var. Kazanların başında zebaniler var. Cehennemde geziyorlar. Şu kazan şunların, bu kazan bunların. Kazandan başını çıkaranları zebaniler yine kazanın içine sokuyorlar.
Bir kazanın başına geçiyorlar ve bakıyorlar ki zebaniler yok. Şaşırıyorlar. Gezen adam soruyor: “Burası neresi ve burada neden zebaniler yok” diye. Adam yanıt veriyor: “Burası Türkiye Kazanı, burada zebaniye gerek yok. Olmaz da, onlar başını çıkarmak isteyeni, kendileri aşağı çekiyorlar.”
Bunda bir gerçeklik payı var.
Başarı pek çekilmiyor.
Adını duyurmak isteyen bir kimse bir tapınağı yıkıyor.
Carnes’in kitabında yine takdir edilmek ihtiyacı yüzünden adam öldüren insan bile var.
Kıskançlığın, yıkıcılığın birçok nedeni var. Bunu bir başka yazımda ele almaya çalışırız.
Takdir, güzel söz, insanı çok büyük ölçüde etkiler, özendirir. İyi bir iş yapana, iyi demek, onu takdir etmek, her iki yana da çok şey kazandırır.
Haset insanın içini karartır, çürütür.
Halikarnas Balıkçısı verdikçe vermiş.
1958 yılında Brüksel’de düzenlenen “Dünya Şairler Konferansı”na Türkiye’yi temsilen Balıkçı çağırılmıştı.
Balıkçı katılmıştı o konferansa.Her şaire, konuşması için10’ar dakika süre ayrılmış. Balıkçı konuşurken, öteki şairlerden Divan Başkanlığına;
“Benim yerime Balıkçı konuşsun” diye önerge verenler var.
Böylece balıkçı, normal sürenin hiç değilse üç katı kadar bir süre konuşmuş.
Konuşurken nasıl kendinden geçtiğini kendisi anlatır.
“Gruplarımıza rehber olmaktan çok memnun olurdum. Ama iki yıl önce yabancı turistlere heyecanla konuşurken yürek kriziyle kendimden geçerek, el alemin önünde boylu boyunca yıkılmak skandalına ırkıtap ettim. Lafı kesmek pek acı oldu bana. Anladım ki insanlara konuşarak gönül açmak bizden geçmiş.”
Hasta yatağında “Hey Koca Yurt”u yazdırıyor.
Daha ne yapsın ki.
Öteki insanlar da yararlansın diye.
Galiba vermenin, takdir etmenin zevki bir başka şeyle kolay kolay değiştirilemez.