Mustafa Şentop İznik Akademide Ders Verdi…

0

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili; Prof. Dr. Mustafa Şentop TÜGVA İlçe Temsilciliğinin Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik Kaymakamlığı, İznik Belediye Başkanlığı’nın ortaklığıyla hayata geçirdiği İznik Akademi’de İzniklilere Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasayı anlattı.

İznik Busmek Salonunda gerçekleşen etkinliğe İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Osman Sargın, Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Ak Parti İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek, Tügva İznik İlçe Temsilcisi Engin Semerci, İznik gençleri ve halkın katılımı ile gerçekleşti.

İstiklal Marşının okunması ile başlayan seminerde İlk olarak söz alan Tügva İznik İlçe Temsilcisi Engin Semerci İznik Akademi’nin kurulduğu günden buyana yapmış olduğu tüm faaliyetler hakkında bilgi verdi.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın “1950 yıllarından bu yana her 10 yılda ya bir darbe veya balans ayarı vererek tankları sokaklarda yürüttüler. Her 10 yılda bir yapılan darbeler neticesinde Türkiye hep geri gitti. 2001 yılında cumhurbaşkanı ile başbakan bir söz düellosuna girdiler. Sabah kalktığımızda yüzde 40 devalüasyon yapılmıştı, 100 lira 60 liraya düşmüştü. 100 liralık borcumuzda 140 lira olmuştu. Birçoğunuz bunları çok iyi hatırlıyorsunuz. Birçok esnaf kardeşimiz silindi gitti bu bir gecelik darbeden dolayı. İşte sevgili dostlar 16 Nisan bu bir milattır. Diriliş hamlesini gerçekleştirmek üzere olan hükümetimiz, inşallah 16 Nisan’da sizlerin vereceği güçlü bir evet ile güçlenecek, yeniden dirilişle emin adımlarla ilerleyecek. Geçmişte yaşanan darbeler, koalisyonlar oluşmayacak. Her koalisyon hükümetten bir şeyler götürüyor. Bunu hiçbir zaman unutmayın” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili, “Bu sistem, bütünüyle Türkiye’yi daha ileriye götürecek, vesayeti kaldırıp, istikrarı sağlayacak bir sistemdir. 16 Nisan’da bu oylanacak” dedi.

Mevcut sistemi, sürücü adaylı arabaya benzeten Şentop, “Sürücü koltukta oturmuş direksiyonda gibi görünüyor, ancak sağda oturan yönetiyor. Biz 2002’den bu yana yaptığımız hamlelerle sağda oturanı attık. Çünkü Türkiye’de aday sürücü hep devre dışı bırakılmıştı. 15 Temmuz’da da bunun bir örneğini gördük. Arabanın sağına oturup, direksiyondakini yönlendirmek istediler. Halkımızla birlikte bunları bir kez daha arabadan aşağıya attık. Biz bu vesayetçi anlayışı yok etmek için mücadele veriyoruz. Bu sistem, bütünüyle Türkiye’yi daha ileriye götürecek, vesayeti kaldırıp, istikrarı sağlayacak bir sistemdir. 16 Nisan’da bu oylanacak” dedi.

Türkiye’nin demokrasi ile imtihanı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Şentop, 1971 darbesi sonrasında güvenoyu almaya zorlanan Nihat Erim hükümetleri dönemi ile 28 Şubat darbesi sonrasında REFAHYOL hükümetine yönelik baskıları hatırlattı. “Vesayetin devamına dur diyeceğiz” diyen Şentop, “Parlamento ve hükümet seçimi iki turlu olacak. Artık hükümeti de halk seçecek. Şu an Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider, AK Parti gibi güçlü kadrolar yönetimdeler. Ancak bu parlamenter sistemde her zaman istikrar çıkmıyor. 71-80 ve 97 darbeleri ve koalisyon dönemleri bunu doğruluyor. 3,5 yılda 4 hükümet değişmiş bir ülkeyiz. İş yapılamaz hale gelinen dönemlerdir bunlar. Artık 5 yıl boyunca halkın seçeceği hükümet görev yapacak. İstikrar budur. Sistem bundan sonra da güçlü lideri, güçlü kadroları baki kılacak” diye konuştu.

Biz her birini detaylı inceledik. Türkiye’ye özgü cumhurbaşkanlığı sistemini, ülkemizin ve milletimizin geleceğini dikkate alarak belirledik” açıklamasında bulundu.

Şentop”Tartışırken fikir ayrılıkları olsa bile bilgi sahibi olmalıyız. Bilgi eksik ve yanlış olmasın. Türkiye’ye özgü bir anayasa hazırlanıyor. Federasyon yok. Üniter başkanlık modeli var. Yasama yürütme ve yargı erkleri Osmanlı döneminde de tek merkezdeydi. Federasyon iddialarının aslı ve temeli yoktur. Hükümet bu değişiklikle birlikte sandıktan çıkacak. Sistemin en büyük farkı budur” diye konuştu.

Çift Başlılığı Kaldırıyoruz…

Şentop devam eden konuşmasında “Başbakan ile cumhurbaşkanını kaldırıp bunları birleştiriyoruz yani çift başı tek başa indiriyoruz” dedi.

Bu yapılacak değişiklik ile istikrarın kalıcı olacağını söyleyen Şentop, “Bu istikrarı şu anki mevcut hükümet sistemi anlayışı üretemiyor. Sistemin kendisi istikrar üretmeli. Önerdiğimiz teklif bunu sağlıyor. Şimdiye kadar seçimlerde sadece meclisi seçiyorduk. Şimdi iki sandık kurulacak. Birisinde meclisi, diğerinde hükümeti seçeceğiz. Seçim akşamı meclis ve hükümet belli olacak. Mecliste bir parti çoğunluğu sağlanır mı, iki parti anlaştı ama iki ay sonra ya bozuşursa gibi endişeler ortadan kalkacak.”

Mevcut parlamenter sistemin sağlıklı işlemediğini söyleyen Şentop Atatürk dönemindeki hükümetleri örnek gösterdi. Şentop, “Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı ve başbakan ne kadar yakın arkadaş olursa olsun bazı konularda görüş ayrılıklarına düşebilir. Bu her zaman olmuştur. Atatürk Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü başbakanken onu görevden almıştır. İnönü Cumhurbaşkanı olunca kendi belirlediği başbakanlarla ters düşmüştür işte bu çift başlılık

Devletin işleyişini tökezletiyor. Devletin hızlı çalışmasını engelliyor. İşte biz onun için yeni bir sistem öneriyoruz. Cumhurbaşkanı ile Başbakanı kaldırıp bunları birleştiriyoruz yani çift başı tek başa indiriyoruz böylelikle hükümeti kurma yetkisini de doğrudan milletimize vermiş oluyoruz.” Dedi.

Oy Kullanan Fakat Aday Olamayan 8,5 Milyon Genç Var…

Yeni anayasada gençlerimiz ile de ilgili önemli bir gelişme var 18 Yaşındaki gençlerimize seçilme hakkı da veriyoruz. Bu sadece Milletvekili olmaları anlamında değil belediye başkanı olabilir, meclis üyesi olabilir, muhtar olabilir hepsi olur. Niye veriyoruz peki seçilme hakkını çünkü bizim 18 yaşındaki gençlerimizin seçme hakkı var oy kullanıyorlar ama kendileri aday olamıyorlar. Seçilme yaşı 25 olduğu düşünüldüğünde biz 18 ila 25 yaş arasındaki gençlerimizin tamamına bu hakkı vermiş oluyoruz. Ülkemizde yaklaşık 8 buçuk milyon 18 ila 25 yaşa arası gencimiz var yani nüfusumuzun yüzde 11’i bu kadar insan oy veriyor ama aday olamıyor bunun hiç bir anlamı yok. Dünyaya baktığımızda 50 ülkede 18 yaşındaki gençlere seçilme hakkı tanınmış dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de bile 18 yaşındakilere seçilme hakkını vermişler biz çok kalabalığız bunlar seçilmesede olur dememişler.

CHP Neden Karşı Çıkıyor…

CHP yeni sistemde iktidar olmasının mümkün olmayacağı için bu siteme karşı çıkıyor bakın size nedenini açıklayayım. Bugüne kadar seçim yapıyorduk ama sadece meclisi seçiyorduk hükümeti seçmiyorduk bu başka bir sistem. Bizim önerdiğimiz sistem ise meclisin ayrı cumhurbaşkanın ayrı ama doğrudan halk tarafından seçilmesini öngörüyor. Şimdi önümüzde anayasa değişikliğinde yazdığımız tarih var 3 Kasım 2019 bu tarihte seçim yapılacak Pazar günü iki tane sandık kurulacak bu sandıklardan birisi milletvekili seçimi için diğeri Cumhurbaşkanı seçimi için inşallah o gün akşam hem milletvekilleri belli olacak hem de Türkiye’nin bu yeni sistemine göre seçilmiş Cumhurbaşkanı olacak. Cumhuriyet Halk partisinin bu sisteme karşı çıkmasının sebebi Türkiye’de milletin değerleri üzerine oturan sağ görüşlü siyasetin yüzde yetmiş, yüzde seksen oyu var. CHP’nin yani sosyal demokrat geleneğinin oyu ise ne kadar yüzde yirmi, yüzde yirmibeş. Biz bu sistemi getirdiğimiz zaman hükümet olabilmek için yani Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ne kadar oy lazım yüzde elli, yüzde ellinin altında alınan oyda hükümet yok onun için CHP’nin yüzde elli oy alarak hükümet olabilmesi ve bu memleketi yönetmesi mümkün değil. Ama bugünkü sistemde olabiliyor 1999’u hatırlayanlar vardır üç parti koalisyon yaptı DSP, MHP, ANAP, Ecevit başbakan oldu ne kadar oy almıştı 99 seçimlerinde yüzde 21 yani bu sistemle yüzde 21 oy alıp başbakan olarak hükümeti yönetebiliyorsunuz ama bizim getirdiğimiz sistemle yüzde elli oy almanız lazım hükümeti yönetmek için işte bu işlerine gelmiyor. CHP işte bunun için itiraz ediyor. Yoksa Türkiye’nin menfaati için itiraz etmiyorlar parti menfaati için itiraz ediyorlar” dedi.

Konuşmaların ardından İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve Ak Parti İlçe Başkanı Mahmut Hersek TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a İznik Çinisi ile Zeytin ve Zeytinyağından oluşan hediye paketi takdim etti. Heyet daha sonra İznik Belediyesini ve Ayasofya Camini ziyaret ettiler.


Leave A Reply

Your email address will not be published.