İznik Müzesi Neden 5 Senedir Kapalı…

0

2012 yılında restorasyon çalışmaları başlayan ve 1 milyon liraya ihalesi yapılan 2013 yılı Haziran ayında teslim edilmesi gereken İznik Müzesi teslim tarihinin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen hala kapalı durumda. 1960 yılında müze olarak kullanılmaya başlanan Nilüfer Hatun İmarethanesi 52 yıl müze olarak hizmet etmişti.

Şimdi soruyoruz ;

Mevcut hali ile 52 yıl müze olarak hizmet veren İznik Müzesi neden 5 senedir kapalı ve birtürlü açılamıyor?

İznik Müzesi ne zaman ziyarete açılacak?

Konteynırlar içindeki 15059 adet kayıtlı tarihi eserde herhangi bir tahribat sözkonusu mu?

Bu kadar değerli tarihi eserlere sahip olan İznik’te konteynırlar içinde hapsedilen 15059 adet kayıtlı tarihi eser neden mevcut binada sergilenmiyor?

Restorasyon çalışmaları sırasında İznik Müzesine ait envanterde ciddi eksiklikler meydana geldiği için müzenin açılamadığı söyleniyor bu doğru mu ?

Tarih ve Medeniyetler başkenti olarak andığımız Altınkent İznik’te Müzenin 5 yıldır kapalı olması inanın tam bir komedi. Yetkililerden bu sorulara bir cevap vermelerini ve en kısa zamanda İznik Müzesinin ziyarete açılmasını bekliyoruz. İznik’te turizm istiyorsak önce müzemizi ziyarete açmalıyız. Kulağımızın üzerine yatmakla bu işler olmaz. Biraz çaba sarfedeceksiniz…

Nilüfer Hatun İmareti – İznik Müzesi

Sultan I. Murad’ın annesi Nilüfer Hatun’un anısına 1388 yılında inşa ettirilmiştir. İmaret olarak kullanılan yapı, yoksullar için her gün yemek dağıtılan bir hayır kurumuydu. Cumhuriyet Döneminde değişik gereksinmeler için depo olarak kullanılmış, 1960 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.

Tarihsel bir yapı olan imaret 14. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Osmanlı mimarisinde ters T planı ilk kez bu yapıda görülür. Yapı, kubbe ve tonozların örttüğü sütun ve payelerin taşıyıcı oldukları bir revakla başlar. Üzerinde kitabe bulunan bir kapı ile ana bölüme girilir. Ana bölüm, merkezinde bir aydınlatma feneri bulunan bir kubbe ile örtülüdür. Ana bölümden üzerleri birer kubbeyle örtülü yan mekanlara geçilir. İmaret, Bizans’a özgü çok zengin ve renkli taş ve tuğla işçiliği ile dikkat çeker.

Leave A Reply

Your email address will not be published.